Rozdíl mezi suchým, polosuchým a sladkým vínem
Jak se vyznat v označení vín? Lidé, kteří pijí víno jen příležitostně nebo svátečně, často neví jak se ve vínech zorientovat. Přitom výběr správného vína je velmi důležitý. Třeba jste si někdy koupili víno a očekávali příjemnou, hroznově sladkou chuť, a místo toho se vám dostalo kyselého nápoje.
Podívejme se tedy, jaký je rozdíl mezi jednotlivými druhy vín.
Suché víno
Suché víno je víno, ve kterém zůstalo po procesu kvašení jen velmi málo cukru. Při výrobě kvasinky přeměňují cukr, který je v hroznech obražen, na alkohol. A pokud necháte kvasinky pracovat dost dlouho, zůstane ve víně jen velmi málo cukru. Takové víno se pak označuje za víno suché. Chuť je velmi svěží, kyselá a ostrá. Skvěle doplňuje jídla s vysokým obsahem tuku, třeba vepřové maso, nebo ryby. Příkladem suchého vína je třeba Ryzlink rýnský.

Polosuché víno
Polosuché víno je takovou zlatou středí cestou. Obsahuje více cukru, než suché, takže má jemnější a kulatější chuť. Cítíte v něm sice určitou kyselost, ale zároveň i sladkost. Díky tomu působí velmi harmonicky. Je to taky pravděpodobně nejoblíbenější víno u širší veřejnosti. Nadchne nejenom milovníky polosuchých vín, ale také ty, kteří mají rádi suché víno ale i sladké.

Sladké víno
Sladká vína mají už opravdu dost cukru na litr. Vyrábí se totiž z hroznů, které mají vysokou cukernatost. Často jsou to pozdní sběry nebo ty, které byly napadeny ušlechtilou plísní. Výsledkem je nápoj, který má bohatou chuť, karamelové a medové tóny. Tyto vína se obvykle podávají k sýrům či dezertům.
Pokud chcete ochutnat kvalitní víno, ať už bude suché, polosuché nebo sladké, zaměřte se na menší výrobce. Lokální výrobci, kteří vyrábějí vína z českých hroznů, pěstovány na českých vinicích, to je pro vás záruka kvality. Šlechtitelská stanice https://www.vinostyl.cz/kategorie/vina-z-moravy-a-cech/slechtitelska-stanice je dokonalým příkladem nejvyšší kvality českých vín.